Vitamine D

Vitamine D

Voor de botten, spieren en weerstand
Vitamine D is van belang voor sterke botten. Het stimuleert namelijk de opname van calcium en zorgt ervoor dat dit vastgelegd wordt in de botten. Vitamine D draagt verder bij aan het behoud van gezonde tanden. Ook voor een goede spierfunctie is vitamine D belangrijk. Een tekort kan leiden tot spierzwakte. Voldoende van deze vitamine helpt dus om stevig op je benen te blijven staan!

Vitamine D is bovendien nodig voor een goede weerstand. Want vitamine D stimuleert (onder andere) de aanmaak van bepaalde peptiden (een groepje aminozuren) in de huid en darmen. De peptiden gaan de invloed van schadelijke stoffen tegen en dat helpt om de weerstand goed te houden. Tot slot is vitamine D betrokken bij de celdeling en celdifferentiatie (dat is het proces waarbij lichaamcellen zich specialiseren om een eigen taak te kunnen doen).

Op een rijtje; vitamine D is goed voor:

  • De opname van calcium
  • Sterke botten en tanden
  • De spierfunctie
  • De weerstand
  • Celdeling en specialisatie

Voor wie
Flinndal Vitamine D is geschikt voor alle leeftijden. Bepaalde groepen mensen hebben een verhoogde behoefte. De Gezondheidsraad adviseert om dan een voedingssupplement te gebruiken. Dit geldt voor: mensen die weinig buiten komen, of een donkere huidskleur hebben of gesluierd zijn, kinderen tot vier jaar (voor de hele kleintjes: tabletje door het eten verkruimelen om verslikken te voorkomen), vrouwen vanaf 50 jaar en ouderen vanaf 70 jaar. Maar ook als je niet binnen een van deze groepen valt kun je kiezen voor extra vitamine D.

Waarom Flinndal Vitamine D
Flinndal Vitamine D is gemaakt van cholecalciferol (D3). Deze vorm is beter opneembaar dan D2. De tabletjes hebben een krachtige dosering van maar liefst 10 mcg vitamine D. Een krachtige maar verantwoorde dosering die goed aansluit bij de verhoogde behoefte aan vitamine D die veel mensen in Nederland hebben.

Waar zit vitamine D in
Vitamine D komt van nature voor in een beperkt aantal voedingsmiddelen. Het meeste zit in vette vis. Maar er zit ook een beetje in lever, vlees, eieren en melkproducten. Verder wordt er al decennia lang wat vitamine D toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Via de voeding krijg je niet zo veel vitamine D binnen. Maar gelukkig kan je lichaam het onder de juiste omstandigheden ook zelf aanmaken.

Vitamine D aanmaak door het lichaam
Onder invloed van zonlicht maakt de huid zelf vitamine D aan. Of je voldoende aanmaakt is wel afhankelijk van de juiste omstandigheden.

Een voorbeeld: mensen met een lichte huid, die dagelijks 15 a 30 minuten buiten zijn, bij hoogstaande zon (11-15 uur) met onbedekte handen en hoofd, maken ongeveer twee derde van de vitamine D aan die ze nodig hebben. Als je daarbij genoeg voedingsmiddelen eet met vitamine D (vooral vette vis) zou dat in principe genoeg kunnen zijn.

Maar de meeste mensen redden het helaas niet om voldoende zonlicht te vangen. Zeker in de winter niet. Want dan dragen we mutsen en handschoenen en is de zonkracht bovendien zwak. Sommige mensen bedekken zich het hele jaar door (sluier). Heb je een donkere huid, dan is het ook lastig om voldoende vitamine D aan te maken, want het vele pigment dat in de huid zit houdt de relatief zwakke Nederlandse zon tegen. Bij het ouder worden neemt het vermogen van de huid om pigment aan te maken af. In al deze gevallen is er sprake van een verhoogde vitamine D behoefte. Kinderen tot vier jaar hebben ook extra vitamine D nodig, want dan wordt de basis voor sterke botten gelegd.

Hier kunt u Vitamine D kopen of meer info over Vitamine D

Share Button